W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] uwaga - czekolada chroni przed cukrzycą. Zależność tę uchwycili naukowcy z Pensylwanii. Badacze postanowili przeprowadzić eksperyment, w ramach którego sprawdzali, jakie produkty żywnościowe mają wpływ na rozwój cukrzycy. Okazało się, że spożycie kakao zmniejszało ryzyko wystąpienia tej przypadłości u badanych zwierząt. Czy podobna zależność [...]
[...] na ich nadmiar.Stosuje zasade zmiennych wartosci weglowodanow tzn.przez dwa dni dostarczam ich w normie a jeden dzien robie sobie odpoczynek i wtedy staram sie dobierac produkty o niskiej zawartosci weglowodanow.Wybieram weglowodany o niskim IG.jesli chodzi o tluszcze to uzupelniam je poprzez oleje pochodzace z pestek [...]
[...] "niedopałki" które powstają podczas spalania kwasów tłuszczowych bez utlenianej jednocześnie glukozy. indeks glikemiczny - (wskaźnik glikemiczny) to metoda klasyfikująca produkty spożywcze według ich wpływu na poziom cukru we krwi. ATP - (adenozynotrifosforan) jeden z najważniejszych nukleotydów w komórce, pełni funkcję uniwersalnego [...]
[...] przekracza 3 proc. W zestawieniu z innymi badanymi społeczeństwami Polacy są najmniej zainteresowani kupowaniem produktów o wyraźnych zaletach zdrowotnych, takich jak np. produkty z dużą zawartością błonnika, pełnoziarniste, o niskiej zawartości cukru, o niskiej zawartości tłuszczu, niskokaloryczne, o niskiej zawartości węglowodanów czy [...]
[...] żołądka. Ponadto dostarczają mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce. Objętościowo możemy zjeść taką samą porcję mięsa i chleba, lecz w chlebowej jest mniej kalorii. Ponadto produkty o dużej zawartości węglowodanów i błonnika, czyli np. właśnie pieczywo, wymagają lepszego przeżuwania. W efekcie jemy wolniej i szybciej czujemy się nasyceni. Od [...]
[...] wpływu na efekt końcowy, mogą jedynie uprzyjemnić trening, dietę. Osoba rekreacyjnie ćwicząca Powinna skupić się na trzech pierwszych poziomach i wybierać sprawdzone produkty. Trzeba pamiętać, że nawet najlepsze suplementy nigdy nie zastąpią diety i ciężkiego treningu! Przykładowe cykle oparte o popularne i sprawdzone produkty: [...]
[...] wysiłku i efekty treningu. MINERAL LOW CARB został wzbogacony dodatkowo o L-karnitynę i magnez. 1 litr koncentratu wystarczy na przyrządzenie aż 50 litrów napoju. Wszystkie produkty Mr. Big wytwarzane są w Niemczech zgodnie z najbardziej rygorystycznymi wymogami jakościowymi obowiązującymi w tym kraju. Ich jakość, czystość i receptury ustalają [...]
Osób stosujących ową dietę jest zdecydowanie mniejszość, więc temat całkiem pomocny aby skupić to w jednym miejscu, uwzględniając ilość przepisów znajdujących się w dziale, ciężko czegokolwiek się doszukać, jeśli ktoś widział tematy z posiłkami tłuszczowymi, zachęcam do wklejania odnośników. Produkty/przepisy/promocje na żywność stosowaną w diecie [...]
witam! mam pytanie dotyczace zywienia. Mianowicie chodzi mi o produkty badz potrawy o niskiej zawartosci weglowodanow. Co polecacie procz miesa i warzyw????? potrzebne mi sa zeby dieta grala!! Z gory dziekuje.
Witam Czy zna ktos moze jakeis "ZDROWE" nie zadrogie produkty latwo dostepny w sklepie, w ktorym bedzie zawarta duza ilosc bialka, przy bardzo niskiej zawartosci weglowodanow? gora do 1 na 100g. Nie biorac pod uwage ryb i przetworow rybnych, serow, drobiu, jaj, wolowiny, suplementow. Dodam tylko jeszcze, ze przegladalem niektore tabele zywnosciowe [...]
[...] 4-7 dni, twoje ciało odpowiada reakcją głodówkową (reaguje jak na głodówkę), co może spowodować więcej strat niż korzyści. Ta reakcja jest określana jako ketoza, ponieważ produkty przemiany materii, które powstają, kiedy aminokwasy lub tłuszcz jest przekształcany w glukozę, są określone mianem ciał ketonowych. Dlatego to może słyszałeś kiedyś, [...]
[...] do obniżenia przemiany materii. To takie małe oszustwo, bo potem „rozkręcony" już metabolizm sprawi, że spalanie tłuszczu będzie efektywniejsze. Na śniadanie wybieramy produkty zbożowe zawierające dużo błonnika, a więc musli, płatki owsiane, czy inne niedosładzane śniadaniowe, lub ciemne pieczywo. Do tego produkty mleczne, niesłodzone- [...]
PODSTAWY UKŁADANIA DIETY Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać produkty? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu. Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść. Temat został potraktowany ogólnie, nie [...]
[...] diety stosując się do jej zaleceń można stracić do 2 kg tygodniowo i bez trudu utrzymywać właściwą wagę. Jednak dieta powoduje, że w krwi i w moczu pojawiają się ketony jako produkty niecałkowitego spalania tłuszczów. Całkowite spalanie tłuszczów może nastąpić tylko z udziałem węglowodanów, których niewielkie rezerwy w organizmie (glikogen w [...]
[...] spożywania znacznych ilości owoców i warzyw, których włókno ułatwia funkcjonowanie przewodu po-karmowego, a przy tym dostarczają one niewiele kalorii. Diety bogate w produkty roślinne, rozsądnie połączone z pożywieniem komplementarnym (produkty mleczne, niezbyt tłuste mięsa), mają ponadto tę przewagę, że zapewniają organizmowi odpowiednią [...]
[...] się smażenia jako metody kulinarnej. Zdecydowanie lepsze jest gotowanie, duszenie bez obsmażania lub pieczenie w folii. • W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne. • Ograniczyć warto cukier i słodycze ze względu na występującą u [...]
[...] w pełni wykorzystywać swoich genetycznie uwarunkowanych możliwości, jak najlepszego rozwoju fizycznego i umysłowego. Człowiek prawidłowo odżywiający się spożywa różnorodne produkty spożywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach. Racjonalne żywienie polega nie tylko na zaspokojeniu w sposób optymalny zapotrzebowania organizmu na energię i [...]
[...] powinny być następujące - 60% węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i [...]